Ensi keväänä tulee kuluneeksi 40 vuotta Gävlessä 1974 pelatusta Ruotsi-Suomi biljardimaaottelusta. Antaisiko se aiheen vaikkapa uusintaotteluun?
Silloin pelattiin nelimiehisjoukkuein jokainen jokaista vastaan. Pelimuotona oli Straight Pool 100 pisteeseen. Suomen A-joukkueessa pelasivat Antti Saari, Raimo Tairo, Juhani Löthman ja Rauno Tuominen. Samassa yhteydessä pelattiin myös B-maaottelu, jossa mukana mm. SBiL:n silloinen pj Kari Ahlfors.
Vuosittain toukokuussa Gävlessä järjestettävän Interpool Openin yhteydessä luulisi olevan helppoa järjestää myös maaottelu. Ykkösjoukkueiden rinnalla voisi olla nostalginen "uusintaottelu", mikäli vain kumpaakiin joukkueeseen saadan vähintään yksi alkuperäisjäsen mukaan. Nahjus ja Markus voisivat ottaa yhteyden Kuninkaanlinnaan ja pyytää Kallelta sponssia ja Maddea pakantekoon.
Toinen vaihtoehto olisi se että SBiL haastaisi SBF:n moniotteluun Kulttuuritalolle. Ehkä se voisi herättää kiinnostusta sekä yleisössä että jopa TV:ssa jos mukaan saataisiin maailman- ja euroopanmestarieta Torbjörn Blomdahlin johdolla. Vai miltä kuulostaisi esim. otteluparit Hannula-Blomdahl karassa, Hull-Zarakani snookerissa, Immonen-Chamat ja Poikkijoki-Roos ysipallossa, Lindberg-Okänd Kaisassa jne?
Henry Grahn kirjoitti:Vuosittain toukokuussa Gävlessä järjestettävän Interpool Openin yhteydessä luulisi olevan helppoa järjestää myös maaottelu. Ykkösjoukkueiden rinnalla voisi olla nostalginen "uusintaottelu", mikäli vain kumpaakiin joukkueeseen saadan vähintään yksi alkuperäisjäsen mukaan. Nahjus ja Markus voisivat ottaa yhteyden Kuninkaanlinnaan ja pyytää Kallelta sponssia ja Maddea pakantekoon.
Toinen vaihtoehto olisi se että SBiL haastaisi SBF:n moniotteluun Kulttuuritalolle. Ehkä se voisi herättää kiinnostusta sekä yleisössä että jopa TV:ssa jos mukaan saataisiin maailman- ja euroopanmestarieta Torbjörn Blomdahlin johdolla. Vai miltä kuulostaisi esim. otteluparit Hannula-Blomdahl karassa, Hull-Zarakani snookerissa, Immonen-Chamat ja Poikkijoki-Roos ysipallossa, Lindberg-Okänd Kaisassa jne?
Järisyttävän hieno idea kertakaikkiaan !!!
Sääli, jos bilisliitto ei tähän tartu. Parinkympin liput tapahtumaan ja katsomo olisi täynnä.
Markku Ryytty kirjoitti:Voidaan hyvin laittaa tapahtuman selvitys työn alle.
Mahtava sanamuoto tuo "voidaan laittaa asian selvitys työn alle"
Eli laitetaanko se selvittäminen työn alle? Entä tuleeko selvitys joskus valmiiksi? Mitä selvityksen jälkeen tapahtuu? Mitä vuotta siinä vaiheessa eletään?
Veikataan nyt tässä, että tämä mahdollinen selvitys toteutuessaan menee sen mahdollisesti työn alla olevan epconline-selvityksen viereen. Siitäkään ei ole vielä kuulunut mitään.
Pelattiin nelimiehisjoukkuein jokainen jokaista vastaan straight poolia 100 pisteeseen. Maaottelu päättyi odotetusti 16-0. Peli kun oli suomalaisille kaisahuipuille täysin uusi laji. Kyseessä oli kuitenkin vuoden vanhan SBiL:n ensimmäinen kansainvälinen tapahtuma. Luvut olisivat varmaan olleet samat, mutta toisin päin, jos ruotsalaiset olisivat vierailleet Suomessa pelaamassa Kaisaa.
Poolista tuli virallinen kilpailulaji Suomessa vasta 80-luvun loppupuolella. Todettakoon että ensimmäisen SM-kullan Poolissa voitti joukkueessa pelannut Rauno "Rapi" Tuominen v. 1987. Ruotsiin Pool rantautui jo paljon aikaisemmin ja oli 60-luvun lopulla jo ykköslaji. Mainittakoon vielä että Ruotsin joukkueessa pelanneet "China" Jonsson ja Tommy Eriksson voittivat kumpikin EM-kultaa sen jälkeen kun EPBF oli perustettu 1978 ja EM-kisoja ruvettiin järjestämään.
Ruotsissa pelattiin ennen Poolin tuloa Keilaa, Karaa ja Karolinaa (siellä tuttavallisesti Lina). Linassa ratkottiin maan mestaruus aina vuoteen 1963 saakka. Sitä en tiedä missä vaiheessa tämä Suomen Kaisaa monessa suhteessa muistuttava peli rupesi hiipumaan.
Ruotsin biljardiliitto SBF perustettiin jo 1940. 1960-luvulla perustettiin sitten Ruotsin Poolbiljardiliitto, joka yhdistyi SBF:n kanssa "uudeksi" SBF:ksi 1973.
Minulla on sellainen käsitys ettei vanhan SBF:n arkistoja ole tallessa. Ainakaan en tiedä kuka niistä tietäisi mitään. Tämän takia on vaikea sanoa mitään pelaajien määristä tai kilpailutoiminnan laajudesta eri lajien osalta.
Urheiluhallit voi mielestäni unohtaa samoin tein, liian laakee-aakee ja ankee jotta tunennelma tiivistyisi.. Ehdotetut tietyt tilavammat anniskelupaikat voisivat välittyä median kautta hieman tunnelmallisempinai. Tätä ei saisi ehkä liikaa sotkea virallisilla kuvioilla, jolloin helposti tulee liian virallista ja byrokraattista meininkiä (en tarkoita, etteikö liitto saisi olla mukana hommassa), mutta juuri viihteellisyys ja "sanan levitys" eli lajin kiinnostavuuden (myös ei-harrastajille) markkinointi pitäisi olla etusijalla.
laadidaa kirjoitti:Urheiluhallit voi mielestäni unohtaa samoin tein, liian laakee-aakee ja ankee jotta tunennelma tiivistyisi.. Ehdotetut tietyt tilavammat anniskelupaikat voisivat välittyä median kautta hieman tunnelmallisempina. Tätä ei saisi ehkä liikaa sotkea virallisilla kuvioilla, jolloin helposti tulee liian virallista ja byrokraattista meininkiä (en tarkoita, etteikö liitto saisi olla mukana hommassa), mutta juuri viihteellisyys ja "sanan levitys" eli lajin kiinnostavuuden (myös ei-harrastajille) markkinointi pitäisi olla etusijalla.
Veikkaan, että ensiaskel nykypäivänä saada se "hauskuus" välitettyä jollain medialla "ulkopuolisille" on saada aikaan "paikan päällä" tunnelmaa ja se harvoin onnistuu ohikulkeviltaselvinpäinsuomalaisilta+ostoskeskukselta, ellei ***** ole laulamassa ilmaiskonsertissa.
Toinen askel erikseen onkin saada porukkaa paikan päälle senkin jälkeen vaikka "tunnelma" saataisiinkin välitettyä, mutta saataisiin lisää edes niitä mediakiinnostuneita suomalaisia..
Ei siellä Mosconi cupissakaan ihan ilman ikärajoja mennä (toivottavasti yleisön käytöksestä päätellen)?
Voi olla, että olen realisti, mutta olenkin inhorealisti