Kiinnostaisko porukkaa tulla testaamaan, jos pelataan Kivenlahdessa itsenäisyyspäivänä kisat tällä Bonus Ballilla vaikka 10e sisäänostolla ja 10e rebuylla?
Konstan kanssa tätä on vähän testailtu (ja Konsta vähän enemmänkin) ja tässä olis jopa suomenkieliset säännötkin, copyright Konsta Aittola ja samalla vähän ideaa millä skaban vois pelata. Yks matsi vois olla vaikka best of 3 tai best of 5, race to 30 points (21 pistettä tuli liian nopeesti vastaan mun mielestä):
Bonus Ball
3 eriväristä palloa
4 x Purple (solid)
4 x Orange (stripes)
1 x Black
Puhun ohjeessa palloista väreissä, mutta käytännössä voidaan käyttää pieniä, ts. yksivärisiä palloja liiloina ja isoja, ts. raidallisia palloja oransseina.
Periaate
Lyödään periaatteessa aina sarjaa ja kerätään pisteitä, periaatteella ensin liila, josta 1p, sitten oranssi, josta 2p, lopuksi Bonus ball, eli musta, josta 3 pistettä. Jos et saa palloa säkkiin, vuoro vaihtuu, jolloin vastustaja aloittaa sarjansa.
Kun vuorosi tulee taas, jatkat siitä pallosta mihin jäit, eli jos löit oranssin ohi, jatkat siitä, josta saa taas 2 pistettä. Poikkeuksena, jos lyöt mustan ohi, palaat seuraavalla vuorolla sarjan alkuun, eli liilaan. Kaikki lyönnit maalataan.
Pelataan 30 pisteeseen.
(Oikeasti 15 min erät ja 24 s shotclock, mutta ei käytetä aikarajoja.)
Molemmilla pelaajilla on omat pussinsa, one pocketin tyyliin, mutta pusseja on kolme: yhden pitkän sivun molemmat kulmapussit, sekä vastakkainen keskipussi, vastustajalla päinvastoin jäljelle jäävät pussit.
Pakan teko
Pakka tehdään kuten ysipallossa, ilman taaimmaista palloa. Kärkipallo (liila) pisteelle, jonka taakse kaksi oranssia, kolmanteen riviin kolme liilaa, ja taakse kaksi oranssia. Musta pallo tulee keskelle pöytää.
Spottaaminen
Kun pallo spotataan, liilat pallot spotataan pisteelle pakan päähän, ja oranssit pallot pisteelle aloituspäähän, musta keskelle. Jos pisteellä on pallo, spotataan pallo suorassa linjassa päätyvallia kohti niin lähelle pistettä kuin mahdollista. Musta pallo spotataan suorassa linjassa kohti pakan päätyä.
Virheet.
Perus pool säännöt voimassa, eli valliosumat, pallo lentää pois pöydältä, yms.
Pallon lyöminen vastustajan säkkiin ei ole virhe, pallo spotataan, vuoro vaihtuu.
Kaikki käsipallot vapaita.
Pelin kulku.
Aloittaja teikataan tai arvotaan. Aloittaja valitsee ensin kummat pussit ottaa, pussit pysyy koko ottelun ajan samoina (puhutaan merkatuista ja merkkaamattomista pusseista, eli toiset kolme pussia merkataan jollain, esim. teipillä tjms.). Aloituslyönnissä voimassa kahden pallon Kitchen sääntö, eli kahden pallon pitää ylittää aloituslinja tai mennä säkkiin, kiveä ei lasketa. Aloituksessa erikoisuutena, pallojen ei tarvitse mennä säkkiin, jotta saa jatkaa, ja säkkiin mennet pallot spotataan. Eli aloituslyönnin jälkeen saa jatkaa jos kitchen täyttyy ja kivi pysyy pöydällä, muuten vuoro vaihtuu. Kaikki aloituksessa menneet pallot siis spotataan.
Jos tapahtuu aloitusvirhe, kivi menee säkkiin tai pois pöydältä, vastustaja voi valita uuden aloituksen ja jatkon, tai ottaa vapaan käsipallon.
Jatkava pelaaja aloittaa sarjan tekemisen aina liilasta pallosta. Sääntöjen mukaan säkitetyt pallot jäävät säkkiin, poislukien musta, joka spotataan aina säkityksen jälkeen.
Ennemmin tai myöhemmin tulee tilanne, jossa palloja on pöydällä esim. seuraavasti: musta, kaksi oranssia ja liila. Pelaaja tekee ensin puhtaan sarjan, eli lyö liilan, oranssin ja sen jälkeen mustan, joka nousee takaisin pöydälle. Seuraava lyötävä pallo olisi siis sarjan ensimmäinen pallo taas, eli liila, mutta pöydällä ei ole kuin oranssi ja musta. Tällöin spotataan yksi liila pallo, jolloin sarja jatkuu. Tarvittavat pallot spotataan siis kun niitä tarvitaan, ei ennen sitä.
Re-Rack
Kun oranssin pussituksen jälkeen VAIN MUSTA PALLO JÄÄ PÖYDÄLLE, tehdään pakka uudestaan, mustan ja kiven pysyessä paikallaan, samaan tyyliin kuin streightissä. Mustan ollessa nyt "hajotuspallo", sen SAA LYÖDÄ MIHIN PUSSIIN TAHANSA, ei siis vain omiin pusseihin. Tarkoitus siis lyödä musta ja hajotus. Hajotuksessa menneet pallot spotataan ja vuoro jatkuu, lyönnistä saa 3 pistettä, eli mustan säkityksen pisteet.
Jos musta menee säkkiin ja pakka hajoaa, sarjaa jatketaan.
Jos musta ei mene säkkiin, vastustajan breikki ja jatko uuteen pakkaan.
Jos musta menee säkkiin, mutta pakkaan ei osuta, lyö pelaaja "force breakin", jossa tulee osua ensin liilaan palloon, jonka jälkeen KIVEN JA YHDEN MUUN PALLON tulee osua valliin. Force breakissa ei voi maalata palloja.
(Tämä vielä hiukan epäselvä, että saako siis jatkaa "Force breakin" jälkeen? Ilmeisesti ei, vaan tarkoitus seiftata). Tämän epäonnistuessa, esim. jokin pallo ja/tai kivi ei osu valliin, vastustajalle uusi breikki ja jatko tai vapaa käsipallo.
Defense shot
Puolustuslyönti, tulee aina maalata. Käytetään esim. tilanteessa, jossa omaa palloa ei voida säkittää omaan pussiin, mutta jokin pallo on vastustajan pussin suulla. Tai halutaan vain pelata kivi parempaan sijaintiin. Puolustuslyönti maalataan, jonka jälkeen lyödään mikä tahansa pallo kyydillä tai karasta VASTUSTAJAN pussiin. Omaan pussiin ei voi lyödä polustuslyöntiä. Mikä tahansa pallo siis kelpaa (kiveä lukuunottamatta), mutta omaan palloon (liila, oranssi tai musta) tulee osua ensin, eikä se kyseinen pallo voi olla se joka lyödään pussiin. Lyönnin jälkeen pussitettu pallo spotataan ja lyöntivuoro jatkuu samasta kohdepallosta, kuin turvalyöntikin.
HUOMIOITA
Kun musta pallo, eli Bonus Ball lyödään voittopallona, eli sillä saavutetaan 30 pistettä, se tulee lyödä OMAAN pussiin, oli kyseessä Re-Rack break shot, tai ei.
Eli, copyright Konsta Aittola