doinoiva silmä tähtäyksessä

Yleistä biljardista

Valvojat: Tube, Johnny Boyh, Markku Ryytty, Tommi Lamminaho

Vastaa Viestiin
Avatar
Nyksy
Viestit: 1149
Liittynyt: 23:10 16.10.2009
Paikkakunta: Pyhtää
Viesti:

Re: doinoiva silmä tähtäyksessä

Viesti Kirjoittaja Nyksy »

Moro....

Käsittääkseni Albin teki tietoisen tekniikka päivityksen liittyen keppi linjan siirtymiseen vahvemman silmän alle.... Tulokset puhukoon puolestaan....

No miksi ei aina näin toimita.... liittynee pitkälti käsityksiin ja uskomuksiin johon alkaa tulla päivitystä vähitellen. ..

Näin raapaisisin pintaa... eli liittyy vahvan silmän ja lyönti linjan tasaamiseen. ..

T Nyksy. ...

Lähetetty minun SM-G870F laitteesta Tapatalkilla
Juho Nykänen, Iso8

www.isokasi.fi
Isokasi Oy

www.biljardi.fi
Suomen Biljardimyynti Oy
ohjus
Viestit: 125
Liittynyt: 17:05 07.05.2013

Re: doinoiva silmä tähtäyksessä

Viesti Kirjoittaja ohjus »

Gary Wilson taitaa olla yksi selvimmistä esimerkeistä, kuinka kätisyys ja dominoiva silmä menevät ristiin.

https://youtu.be/lB-p7rh4fwI

Itsellä ei kyllä ihan äkkiä pää taipuisi tuohon asentoon...
CnPs
Viestit: 448
Liittynyt: 20:02 10.10.2011
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: doinoiva silmä tähtäyksessä

Viesti Kirjoittaja CnPs »

Jos lähtee miettimään tuota asiaa kokonaisuutena, niin myös kepin mitta on ratkaisevassa osassa katseen kanssa. Se voidaan havaita muissa tarkkuuslajeissa kuten ammunnassa. Pistoolilla et osu kuten kiväärillä.
Nyt sit jos katsoo tähtäysmatkoja eri lyöntitekniikoilla, niin voi havaita että monet lyhyet pelaaja jotka lyö lyhyellä bridgellä ja takakäsi melkein butin forearmissa, onkin maailman tarkimpia pussittajia, kuten esim. Orcollo.
Tästä voi vetää johtopäätöksiä ja tajuta että kyse on sen lyönnin kokonaissuorituksessa.
Joillakin saattaa se puuttuva lenkki ja viimeinen silaus löytyä tuosta, joillekkin sillä ei oo mitään väliä.
Jarmo J Mikael Voutilainen
pessi
Viestit: 402
Liittynyt: 10:29 23.01.2009
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: doinoiva silmä tähtäyksessä

Viesti Kirjoittaja pessi »

Näköaistitutkimusta reilun 10 v tehneenä olen päätynyt muutamaan johtopäätökseen tän dominoivan silmän kysymyksen suhteen: 1) Dominoiva silmä liittyy tietoiseen näköaistimukseen, 2) tietoinen näköaistimus EI ohjaa motorista suoritusta (tietoinen näköaistimus syntyy ns. ventraalisessa näköaivojuosteessa, motoriikka ohjaa toinen, dorsaalinen näköaivojuoste) 3) Suurin osa pelaajista jostain syystä laittaa kepin mieluummin vasemman silmän alle, vaikka ihmisistä 80 % on oikeasilmäisiä (oikea silmä on dominoiva), eli käytännössä ihmiset laittavat mieluummin kepin ei-dominoivan silmän alle.

Jokin aika sitten luin artikkelin, missä spekuloitiin, että motoristen taitojen suhteen kumpi tahansa tai kummatkin (stereonäkö) saattaa ohjata ja se on täysin yksilöllistä ja tehtäväkohtaista. Esimerkiksi ammunnassa katsotaan useimmin oikean silmän alta, mutta sen taitaa määrätä ampuva käsi, jousiammunnassa taitaa olla toisin päin? Vaikka olen vuosia yrittänyt asiaan perehtyä, ainakaan tällä hetkellä minun käsittääkseni ei ole ymmärrystä, miten ihminen hahmottaa parhaiten kepin linjan suhteessa palloihin tai ylipäätään, mihin on lyömässä :shock:

Summa summarum: antakaa mennä, niin kuin parhaalta tuntuu!
Pessi Lyyra, JBS
CnPs
Viestit: 448
Liittynyt: 20:02 10.10.2011
Paikkakunta: Hämeenlinna

Re: doinoiva silmä tähtäyksessä

Viesti Kirjoittaja CnPs »

leijeri kirjoitti:
pessi kirjoitti:3) Suurin osa pelaajista jostain syystä laittaa kepin mieluummin vasemman silmän alle, vaikka ihmisistä 80 % on oikeasilmäisiä (oikea silmä on dominoiva), eli käytännössä ihmiset laittavat mieluummin kepin ei-dominoivan silmän alle.
Yllättävä tieto. Olisi kyllä olettanut, että keppi olisi mieluummin dominoivan silmän alla kuin ei-dominoivan. Itselläni keppi on enemmän dominoivan silmän puolella. Ehkäpä huonon pelin syy onkin tässä :)
Ehkä syy tähän ilmiöön löytyy kehon luonnollisesta "paranemishalusta", nykyajan itsetuhoyksilöt poissuljettuna ;-) Harrastuksissa (leikeissä(?)) on lopulta kyse itsensä kehittämisestä, piilotajunta ei välttämättä hyväksy helposti lompakon lihotusta lievän itsetihon kustannuksella, vaikka se onkin karrikoitu käsitys näin lievässä yhteydessä, mut keholle edullisempaa on leikin varjolla kehittää heikkouksiaan.
Tulisko tämä huomioida valmennuksessa?
Jarmo J Mikael Voutilainen
Vastaa Viestiin