Yuan Sijunin "virhe"?

Snookeriin liittyvä keskustelu (säännöt, välineet, kilpailutoiminta yms.)

Valvojat: Johnny Boyh, Tube, Markku Ryytty, buddy, Tommi Lamminaho, rz

lehtil
Viestit: 15
Liittynyt: 11:10 26.09.2017

Yuan Sijunin "virhe"?

ViestiKirjoittaja lehtil » 13:10 02.02.2019

German Masters 2019, 1. kierros, John Higgins - Yuan Sijun, framet 4-4 ja ennen Yuanin viimeistä lyöntiä tilanne hänen edukseen 56-63. Kysymyksessä siis ratkaisuframe.

https://video.eurosport.co.uk/snooker/g ... ideo.shtml

Eli kysyvät, olisiko tuomarin pitänyt tuomita virhe, ja siten tuomita pelattavaksi uusintamusta, koska tilanne tasan 63-63. Neil Foulds sanoo, että teknisesti kyllä. Minun mielestäni ei, sillä tilanne muuttuu oleellisesti sillä hetkellä, kun Higgins luovuttaa tarjoamalla kättään Yuanille, mikä tapahtuu mielestäni selvästi ennen kuin kivi osuu restiin. Onko muita kantoja?
Ilkka Lehtinen
aloitteleva tuomari (level 3)

maximi
Viestit: 40
Liittynyt: 12:16 13.12.2017

Re: Yuan Sijunin "virhe"?

ViestiKirjoittaja maximi » 10:02 12.02.2019

Minä komppaan tässä kirjoittajaa lehtil:ää. Higgins "tarjoaa kättä", Sijun hyväksyy sen JA tuomarikin riisui hanskansa paiskataakseen kättä pelaajien kanssa. Tämän perusteella erä (ja ottelu) on ohi.

Säännöissä olevat erän luovuttamista koskevat pykälät, 2.1 (a) sekä 4.5 (a), soveltuvat hieman huonosti tähän, koska niissä puhutaan "luovuttamisesta oman lyöntivuoron aikana". Sääntöteknisestihän tuo kyseinen lyönti ei ole loppunut, ennen kun pallot ovat pysähtyneet ja resti poistettu "hankalasta paikasta", sääntö 2.6 (c) (i-iii). Eli jos nyt ihan pilkkua viilataan, niin Hra Foulds ON sääntöteknisessä mielessä oikeassa. Mutta käytännössä tällaisissa tapauksissa annetaan järjen (ja urheiluhengen) voittaa, eikä viilata sitä pilkkua ihan pelkästään viilaamisen ilosta.
Higgins teki tuossa herrasmiesmäisesti, tarjosi kättä ja "tunnusti" näin ollen Sijun:in voiton, lyönnin vielä ollessa teknisessä mielessä "kesken". Tämän kiistäminen vetoamalla sääntötekniseen yksityiskohtaan olisi miltei oikeusmurha...Ja loppujen lopuksi, kuka sen oikeastaan olisi kiistänyt? Higgins, joka jo "luovutti" erän ja ottelun? Tuomari, joka on oikeastaan ainoa joka tämän olisi voinut tehdä? Ei kai nyt sentään....
Max Johansson

Skobe
Viestit: 1842
Liittynyt: 11:06 02.11.2005
Paikkakunta: HKI
Viesti:

Re: Yuan Sijunin "virhe"?

ViestiKirjoittaja Skobe » 10:30 12.02.2019

Antaisin Higginsille 6 kk kilpailukiellon pelin luovuttamisesta vastaustajan lyöntivuoron aikana. ugh!

maximi
Viestit: 40
Liittynyt: 12:16 13.12.2017

Re: Yuan Sijunin "virhe"?

ViestiKirjoittaja maximi » 15:20 12.02.2019

Antaisin Higginsille 6 kk kilpailukiellon pelin luovuttamisesta vastaustajan lyöntivuoron aikana. ugh!
Jepjep.

Näitä kyseisiä luovuttamispykäliä ihmetellään aina silloin tällöin.
Sääntö 4.5

(a) A player may only concede when he is the striker. The opponent has the
right to accept or refuse the concession, which becomes null and void if
the opponent chooses to play on
.

Tästä sitten päädytään sääntöön 4.1 (a), jossa relevantti kohta

(iii) any other conduct by a Player which otherwise amounts to
ungentlemanly conduct
; or

Ja tästä seuraa siis tuomarin varoitus ja varoitus lakkaa olemasta voimassa kun ottelu loppuu.

Yleensäkin, näitä pelaajien luovuttamiskäytäntöjä, varsinkin tuota "vain lyöntivuoronsa aikana", katsotaan hieman läpi sormien. Usein on kyse "ajansäästöstä", ja että (molemmilla) pelaajilla on kiire/hinku aloittaa uusi erä. Monesti myös unohdetaan, että sääntöjen mukaan, 4.5 (a), vastustajalla on oikeus kieltäytyä hyväksymästä luovutusta, jolloin erä jatkuu normaalisti. Tätäpä sitten aika harvoin näkee.
Itse en kyllä tuomarina kauheasti viitsi räyhätä pelaajalle, jos hän luovuttaa "hieman sääntöjen vastaisesti", esim kun oma lyöntivuoro just loppui ohilyöntiin, ja pisteet eivät sen seurauksena enää riitä voittoon/tasoihin. Menee tosiaan hieman pilkunviilaamiseksi...

Btw, ammattilaisista Shaun Murphy seuraa aika tarkasti sääntöjen kirjainta tässä luovuttamisasiassa, jos olette panneet merkille. Hän harvoin luovuttaa toisen pelaajan vuorolla (eli kun oma vuoro loppui).
Max Johansson


Palaa sivulle “Snooker”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija