Harjoituspeli pooliin: Fargo

Poolbiljardiin liittyvä keskustelu (säännöt, välineet, kilpailutoiminta yms.)

Valvojat: Tube, Johnny Boyh, Markku Ryytty, Tommi Lamminaho

Vastaa Viestiin
Jarno Virtanen
Viestit: 1098
Liittynyt: 12:20 08.11.2004
Paikkakunta: Tampere

Harjoituspeli pooliin: Fargo

Viesti Kirjoittaja Jarno Virtanen »

Tässä omaa harjoittelua elvytellessäni olen aika usein tullut pelanneeksi harjoittelupeliä nimeltä Fargo. Fargosta on sbilin keskustelupalstalla pari mainintaa vanhassa harjoittelukeskustelussa, mutta muuten pelistä ei ole ollut täällä puhetta. Kirjoitan tässä pelistä säännöt ja yleistä pohdintaa, tarkoituksena esitellä peli niille, jotka eivät sitä vielä tunne ja kerätä yhteen muutama linkki aiheeseen liittyen.

Fargon säännöt menevät näin: tehdään 15 pallon pakka normaalisti. Breikataan pakka ja breikissä pussitetut (tai vallin yli lentäneet) pallot spotataan. Aloituksen jälkeen otetaan vapaa käsipallo. (Siinäkin tapauksessa, että kivi menisi aloituksessa pussiin.)

Ennen lyöntien aloittamista pöydän reunalle laitetaan joku merkki, esim. kolikko, jolla erotellaan yhden lyöntivuoron kaksi eri vaihetta. Ensimmäisessä vaiheessa pelaaja saa lyödä pallot vapaassa järjestyksessä ("random phase") ja saa jokaisesta pussitetusta pallosta yhden pisteen. Pelaaja saa missä tahansa vaiheessa kääntää kolikon (tai muun merkin), jolloin siirrytään rotaatioon ("rotation phase"), jossa jokaisesta pussitetusta pallosta saa kaksi pistettä. Rotaatiossa on pakko osua ensimmäisenä pieninumeroisimpaan palloon. Rotaatiosta ei voi siirtyä takaisin vapaaseen järjestykseen, vaan rotaatiota jatketaan niin pitkään kunnes saa kaikki pallot tai epäonnistuu pussituksessa.

Kaikki lyönnit maalataan molemmissa vaiheissa. Jos lyönnillä menee useampi pallo, niin ne lasketaan pisteisiin sen mukaan onko vapaassa vaiheessa tai rotaatiovaiheessa (ensimmäisessä jokaisesta ylim. pallosta piste, jälkimmäisessä kaksi.) Yhtä pakkaa jatketaan niin pitkään kunnes ei onnistu pussituksessa tai saa kaikki pallot pussitettua. Vapaan vaiheen ja rotaatiovaiheen (jos sellainen on tullut) pisteet lasketaan yhteen. Yhdessä pelissä pakkoja tehdään yhteensä 10 ja jokaisen pakan pisteet lasketaan yhteen.

Tarkemmat säännöt löytyvät osoitteesta http://www.pro9.co.uk/html/RulesFargo.php. Pelin alkuperäinen kehittäjä, Mike Page, on tehnyt esittelyvideon pelistä [youtube].

Tarkoitus on tietysti tehdä mahdollisimman paljon pisteitä, mutta strategia kannattaa suhteuttaa omaan taitotasoon. Jos peruspussituksissa on vaikeuksia, niin ei kannata lähteä yrittämään koko pöydän putsia rotaatiolla. Muutaman pelin pelattuaan saa jonkinlaisen käsityksen omasta tasostaan pisteiden muodossa ja strategiaa voi sitten miettiä tältä pohjalta. Jonkinlaisen ongelman voi muodostaa luontainen ahneus, kuten buddy mainitsee keskusteluketjussa, jolloin tulee lähdettyä liian aikaisin rotaatiovaiheeseen. Mutta toisaalta tällainen ahneus kostautuu usein mokana jo freimin alussa ja näkyyhän se sitten tuloksessa. Jos tuntuu siltä, että "pitäisi tehdä yli 200 joka kerta", mutta pisteet jäävät aina jonnekin alle sataan, niin kannattaa tehdä oman ajattelun suhteen pieni ns. reality-check.

Bob Jewett neuvoo artikkelissaan [pdf], että jos normaali tulos kymmenen aloituksen pelissä on 60 pistettä tai alle, niin kannattaa keskittyä jokaisessa freimissä lähinnä helppoihin pussituksiin. Jos keskiarvo yhdessä pelissä alkaa olemaan luokkaa 100 pistettä, niin kannattaa aloituskäsipallolla keskittyä ongelmapallojen ja klustereiden purkamiseen ja miettiä rotaatiovaihettakin jo alusta saakka.

Fargoon on laskettu myös jonkinlaiset pistetasot, mutta ne perustuvat (kai ameriikoissa enemmän käytettyihin (?)) D-AA -luokituksiin:
  • Pro yli 220
    AA 160-220
    A 130-160
    B 100-130
    C 60-100
    D alle 60
Pro-tason tuloksia oletettavasti tekevät vain tyyliin mestaruussarjan pelaajat tai samantasoiset. Siihen vaaditaan, että jokaisessa freimissä tekee ensin 6-8 palloa vapaassa järjestyksessä ja sitten loput pallot rotaatiossa. Pitää muistaa, että aloituksesta usein jää klustereita ja ongelmapalloja ja pallojen järjestyskään ei ole pöydällä välttämättä optimaalinen rotaatiovaiheen kannalta. Toisessa päässä aktiivisen harrastelijan pitäisi pystyä tuo 60 rikkomaan konsistentisti. Satasen ylittäminen jatkuvasti ei vaadi mitään yli-inhimillisiä taitoja, mutta se vaatii kyllä hyvää keskittymistä. Jos muutamassa freimissä mokaa heti alussa, niin sillä on selvä vaikutus tulokseen.

Tämä onkin Fargon hyviä puolia: se nimenomaan kannustaa keskittymään ns. helppoihin lyönteihin. Fargoa kannattaa pelata niin, että jos päättää aloittaa pelin, niin pelaa sen sitten aina loppuun. (Eikä esim. niin, että jos tulee pari huonoa freimiä alkuun, niin aloittaisi pelin alusta.) Tyypillinen yhden pelin kesto, tyyliin puolesta tunnista tuntiin, on sopivan mittainen keskittymisen harjoitteluun. Se, että freimejä on nimenomaan 10, on ihan tarkoituksellista. Sopivan pitkä, ettei sitä tule vain huidottua läpi, mutta ei myöskään liian pitkä.

Itse tykkäään Fargosta, koska siinä tulee suhteellisen monipuolisesti treenattua lyöntejä ja koska siinä tulee mukana tietty kilpailullisuus, jota toisinaan ihan perusharjoittelussa on vaikea saada itsestään irti. Fargon pisteytys mahdollistaa aika hyvin taitotason kehityksen seuraamisen: isompien pistemäärien saaminen kun vaikeutuu aika suoraviivaisesti. Yksittäisten pelien tulokset tietysti heittelevät jonkin verran, mutta aika nopeasti saa kuvan omasta tasostaan ja siitä eteneminen vaatii varmasti myös taitojen kehittymistä. Yhden pelin pelaaminen on lisäksi mukavasti rajattu harjoitus. Kesto on jokseenkin vakio ja itse tietää mistä se alkaa ja mihin se loppuu. Satunnainen pallojen lyöminen (tai jopa esim. straight-poolin harjoittelu) menee toisinaan melkein tarkoituksettomaksi lätkimiseksi, mikä on harjoittelun kannalta huono asia. Fargossa on helpompi pitää keskittyminen määrätietoisessa harjoittelussa.

Lopuksi heitän tässä (niille harvoille jotka jaksoivat tänne asti lukea :)) samantien ilmaan ajatuksen leikkimielisestä online-turnauksesta Fargossa, jollaisia oli ainakin playpool.com:ssa tapana järjestää. Turnauksen ideana siis lähinnä lisätä hupia harjoitteluun ja mahdollisesti kerätä vähän tilastoa laajemmaltikin. Jos innokkaita löytyy, niin voin ilmoittautua vapaaehtoiseksi pitämään kirjaa tuloksista. Perusajatus olisi tehdä kerran viikossa yksi 10:n aloituksen setti Fargoa vaikka viiden viikon ajan, joista sitten valitaan vaikka neljä parasta settiä ja lasketaan keskiarvo. Kisa olisi tietysti vain omaa harjoittelua varten, mutta toisi ehkä lisämotivaatiota ja hauskan lisäjännityksen harjoitteluun.
OPaivio
Viestit: 211
Liittynyt: 20:31 16.12.2008
Paikkakunta: Turku

Re: Harjoituspeli pooliin: Fargo

Viesti Kirjoittaja OPaivio »

Muutaman kuukauden jaksoin tuota tahkota tossa vuosi sitten. Kaivoin ton vanhan harjoituspäiväkirjan, josta huomaa hyvin meikäläisen heikon kohdan, jota hiukan olen laiskuudestani huolimatta saanut paikkailtua, eli tasaisuus puuttuu. Taidan alkaa taas vetämään tätä, hyvää reeniä kaikin puolin.

OP
laurih
Viestit: 1938
Liittynyt: 20:12 30.12.2004
Paikkakunta: Helsinki

Re: Harjoituspeli pooliin: Fargo

Viesti Kirjoittaja laurih »

Aika hyvä, jopa yllättävän hyvä teksti ihan loppuun asti. Totahan vois oikeesti joskus kokeilla. Kiitos, btw ens kerralla kun tulet suomeen, niin soittele, notta mennään Bariin pelaa pari pelii.

Never Too Late
Jarno Virtanen
Viestit: 1098
Liittynyt: 12:20 08.11.2004
Paikkakunta: Tampere

Re: Harjoituspeli pooliin: Fargo

Viesti Kirjoittaja Jarno Virtanen »

laurih kirjoitti:Kiitos, btw ens kerralla kun tulet suomeen, niin soittele, notta mennään Bariin pelaa pari pelii.
Näin teemme.
Can Playsam
Viestit: 1291
Liittynyt: 17:53 23.02.2008
Paikkakunta: petonen

Re: Harjoituspeli pooliin: Fargo

Viesti Kirjoittaja Can Playsam »

Tämä on kyllä varmasti mielekkäämpi, kun pelkkä straighti samalla syteemillä. Pitääkin alkaa koettamaan...
Ei se ole illuusio, se vain näyttää siltä...
Jarno Virtanen
Viestit: 1098
Liittynyt: 12:20 08.11.2004
Paikkakunta: Tampere

Re: Harjoituspeli pooliin: Fargo

Viesti Kirjoittaja Jarno Virtanen »

Ihan mielenkiintoista olisi kuulla kokemuksia ja vaikka ennätyksiäkin tästä lajista, jos joku innostuu kokeilemaan. Itse kun en ole huippupelaaja, niin en osaa sanoa kuinka hyvin laji tekee eroa eritaitoisten pelaajien kesken. Harrastelijatasolla Fargo kyllä tuntuisi antavan aika hyvän kuvan pelaajan tasosta.
mnb321
Viestit: 2
Liittynyt: 11:30 04.07.2009

Re: Harjoituspeli pooliin: Fargo

Viesti Kirjoittaja mnb321 »

Joo vaikuttaa kivalta reenipeliltä kyllä. Muutaman kerran nyt vetänyt tuota ja lähinnä tosiaan sillä "random phasella", ja pistelaskuun olisi kysymys. Eli kun oon saanut esim 13 palloa säkkiin, ja kaksi ( tai vaikka yksi) jäljellä, niin se on silti hyväksyttävää tiputtaa vikat pallot rotaatiolla säkkiin ja niistä tupla pinnat?
OPaivio
Viestit: 211
Liittynyt: 20:31 16.12.2008
Paikkakunta: Turku

Re: Harjoituspeli pooliin: Fargo

Viesti Kirjoittaja OPaivio »

mnb321 kirjoitti:Joo vaikuttaa kivalta reenipeliltä kyllä. Muutaman kerran nyt vetänyt tuota ja lähinnä tosiaan sillä "random phasella", ja pistelaskuun olisi kysymys. Eli kun oon saanut esim 13 palloa säkkiin, ja kaksi ( tai vaikka yksi) jäljellä, niin se on silti hyväksyttävää tiputtaa vikat pallot rotaatiolla säkkiin ja niistä tupla pinnat?
Mä oon pelannu sillä lailla, että kaksi voi pelata rotaatiossa, mutta yhtä ei. Käytännössä tulee yleensä aikaisemmin vaihdettua rotaatioon.
Jarno Virtanen
Viestit: 1098
Liittynyt: 12:20 08.11.2004
Paikkakunta: Tampere

Re: Harjoituspeli pooliin: Fargo

Viesti Kirjoittaja Jarno Virtanen »

Näiden sääntöjen mukaan saa kyllä ennen viimeistäkin palloa vaihtaa rotaatioon:
5)If I shoot in 14 balls in the random phase, may I flip the coin to get two points for the last ball?

Yes.
Eihän tuolla nyt sinänsä suurta väliä ole, mutta onhan se kiva saada pieni bonus siitä, että putsaa koko pöydän. ;-)

Ja toisaalta jos haluaa verrata omia tuloksia muiden tuloksiin, niin kannattanee pelata samoilla säännöillä.
Jarno Virtanen
Viestit: 1098
Liittynyt: 12:20 08.11.2004
Paikkakunta: Tampere

Re: Harjoituspeli pooliin: Fargo

Viesti Kirjoittaja Jarno Virtanen »

Silloin joskus taannoin kun tämä harjoituspeli kehitettiin Ed Mercier sai Larry Nevelin kokeilemaan peliä. Larry paukutti toisessa yrityksessään 224 pistettä ja oli sitä mieltä, että se 220 pistettä on ihan hyvä raja "pro-tasolle". Kuten tuloksista huomaa, niin Larry vaihtoi rotaatioon keskimäärin vain muutaman pallon jälkeen ja teki aika hyvällä prosentilla sitten rotaatiolla sen 10-13 palloa.
Larry has not been playing much recently, and didn't feel he was in very
good form. He scored rounds of 188 in the first game, and 224 in the
second game. To the best of my knowledge that score of 224 is the
highest FARGO score that I am aware of by anyone at this time.

In the end he seemed to agree that an average score of 220 is probably a
good cutoff for a professional player. This was the first time Larry
had ever tried this game. I am quite confidant that if he were to play
it at all regularly, that he would score above 220 most of the time.
Tässä tietysti pitää huomioida se, että millaisella pöydällä pelaa jne, niin kuin aiemmin oli puhetta. Mutta noin yleisesti ottaen pidän peliä edelleen aika hyvänä henkilökohtaisena mittarina kehitykselle. Nämä yleiset tasorajat on enempi sellaisia hehtaariarvioita, joihin vaikuttaa hyvin paljon olosuhteet.

Kokeilkaas ny joku SM-tason harja, muukin kuin nimimerkki Aulis ;-), tätä joskus ja raportoikaa tuloksista.

(Itse asiassa samaisen Auliksen kanssa puhuttiin, että yksi heikkous tässä pelissä on tuo aloituksen jälkeinen spottaus, koska se tavallaan rankaisee liian hyvästä aloituksesta, jossa menee useampi pallo pussiin, koska niistä syntyy väistämättä klusteri pöydälle. Mietittiin, että hyvä muutos sääntöihin voisi olla ihan vain sellainen, että aloituksesta pussitetut pallot voisi jättää pusseihin ja niistä saisi yhden pisteen.)
laurih
Viestit: 1938
Liittynyt: 20:12 30.12.2004
Paikkakunta: Helsinki

Re: Harjoituspeli pooliin: Fargo

Viesti Kirjoittaja laurih »

jänis kirjoitti:Tätä tossa talvella kokeilin ja on kyllä todella haastava peli..toimii siis treenatessa loistavasti.. :D

Tuloksista sen verran että 2 kertaa oon tehny 148 pst :shock: outoa että voi tulla sama tulos 2 krt :lol: ja sit kerran oon tehny 153..pöytä on toki ollu suht haastava, lähes samanlainen kun Shoot Outissa! Baribalissa vois tulla vähän parempikin tulos.. :P
Niin, koska Baribalissa on aina niin hyvä ja letkeä tunnelma :D

Tuu huomenna 9-pallo viikkokisoihin ajoissa. Saat euron jokaisesta 153 ylittävästä pallosta :!:

Late
Vastaa Viestiin