Uusi rotaatiopeli

Poolbiljardiin liittyvä keskustelu (säännöt, välineet, kilpailutoiminta yms.)

Valvojat: Tube, Johnny Boyh, Markku Ryytty, Tommi Lamminaho

Vastaa Viestiin
pessi
Viestit: 402
Liittynyt: 10:29 23.01.2009
Paikkakunta: Jyväskylä

Uusi rotaatiopeli

Viesti Kirjoittaja pessi »

Ollaan JBS:llä viime aikoina kehitelty ja testailtu uudenlaista rotaation versiota (© Lyyra, Ohtonen, Mannila). Peli on lyhyesti sanottuna tietynlaista rotaatiota yhdistettynä straight-poolista tuttuun pakanhajoitussysteemiin.

Taustasta vähän: kehittäminen perustuu siihen, että kaikissa sinänsä hienoissa pool-biljardin muodoissa on ideatasolla jotain epätyydyttävää. Tarkoitus on ollut kehittää peli, jossa yhdistyy muiden pelien parhaat puolet ja joka välttää muiden huonot puolet, toisin sanoen mahdollisimman jäätävä pool-peli 8) . Snookerhan on historiallisesti kehitetty usean epätyydyttävän pelin yhdistelmänä, ja poolissa voisi olla aineksia vastaavanlaiseen haastavaan kuningaspeliin :wink: .

Nykyisten pelien miinuksia ja plussia:

8-pallo:
- Mitä paremmin suoriudut alussa, sitä paremmat asetelmat petaat vastustajalle. Vastustajalla on vain omia palloja pöydällä, ja pussittelu ja alussa jyllänneen snookerointi tulee sitä helpommaksi, mitä paremmin hän on aluksi pelannut. Hyvästä alkusuoriutumisesta ei saa mitään palkintoa.

9-pallo ja 10-pallo:
- Sama juttu, miinus snookerointi. Kiksaus, potku, oma naksista säkkiin, mikä tahansa pikku virhe tai huono tuuri, ja kaikki, mitä on aiemmin tehty, valahtaa pöntöstä alas :shock:

Nää lajit on hyviä aloittelijoille ja hyviä portteja bilikseen ja kilpailuihin mutta ovathan ne urheilullisuuden näkökulmasta hieman kyseenalaisia :roll:

One-pocket:
+ haastavuus
- ei hyödynnetä sitä potentiaalia, mitä pöytä ja pallot tuottavat

Straight-pool:
+ jatkuvuus pakasta toiseen, voi tehdä pitkiä breakejä
- Streitissä ei ole mitään rakennetta. Pallo on pallo ja piste, vaikka esimerkiksi alussa pussittelu on paljon helpompaa kuin lopussa.

Rotaatio:
+ pelissä on rakennetta
+ pallojen pistelukuja hyödynnetään
- erien lyhyys
- alussa saa vähemmän pisteitä, vaikka pussitusmahdollisuuksia on enemmän. Mitä vaikeampaa, sitä vähemmän pisteitä

Pool-peleillä on usein monta nimeä ja tätä uutta pelimuotoa voi kutsua englanniksi vaikkapa nimillä ”14.1-Rotation”, ”Progressive Rotation”, ”14.1 Progressive Reverse Rotation”, ”Noitator” tai ”Witch Market”, suomeksi ”14.1-Rotaatio”, ”Progressiivinen rotaatio” tai ”Noitatori” :twisted: . Tässä tärkeimmät säännöt:

Rotaation tyyliin tarkoitus on kerätä pussittamalla voittoon oikeuttava määrä pisteitä (esim. 250, 500 tai 1000). Kuten rotaatiossa, pisteitä saa pallon silmäluvun mukaan.

Pelin kulku:

Palloja pussitetaan numerojärjestyksessä kuten rotaatiossa, mutta päinvastaisessa järjestyksessä eli suurimmasta pienimpään. Ensin 15, sitten 14 jne. Alussa, kun pussittaminen on vaikeinta, siitä palkitaan parhaiten. Tarkempi pistelasku alla.

Aloittaja teikataan. Aloittaja rakentaa pakan kolmioon, kolmion sisään tulevat numeroltaan pienimmät pallot 1, 2 ja 3, mutta ulkokehälle pallot saa asetella haluamallaan tavalla. Osuma pitää tulla palloon 15. Aloitus muuten kuten poolissa, push-out on käytössä ysin tapaan.

Kuten rotaatiossa, maalattu pussitus lasketaan. Jos maalaamaton pallo menee pussiin, se spotataan. Vuoro vaihtuu, jos maalattu pallo ei mene pussiin. Osumapakko on, muuten virhe ja käsipallo. Virheet kuten poolissa yleensä: käsipallo, ei virhepisteitä.

Kun kohdepalloja on pöydällä enää yksi, pelaaja voi menetellä kahdella eri tavalla.

Vaihtoehto 1: straight-poolin mukaisesti kerätään uusi pakka 14 pallosta. Lyöntivuorossa oleva pelaaja saa sijoittaa pallot haluamillensa paikoille kolmioon paitsi kolme pienintä kehän sisään. Pelaaja voi joko lyödä irtopalloa pussiin siitä, missä se on, tai sijoittaa se keskipisteelle. Pussittaessa voi hajoittaa pakan ja jatkaa sitten suurimmasta pienimpään. Kun kerättyyn pakkaan on tullut ensimmäinen osuma, vuoroon tulee pallo 15, ja on mahdollisuus push-outiin kuten aloituksessa.

Vaihtoehto 2. pelaaja ei nosta muita palloja ylös vaan lyö ainoan jäljellä olevan pallon pussiin ja aloitus kuten ensimmäisessä erässä.

Molemmilla vaihtoehdoilla voi jatkaa meneillään olevaa lyöntisarjaa kuten straight-poolissa.

Pistelaskun tarkennuksia:

Pallosta saa oman silmälukunsa verran pisteitä, paitsi aloituslyönnissä kustakin pussitetusta pallosta saa yhden pisteen ja lyöntivuoro jatkuu. Pallon numero 15 voi aloituksessa maalata esimerkiksi keskipussiin, jolloin siitä voi saada 15 pistettä mutta vuoro jatkuu vain, jos sen onnistuu pussittamaan. Tällöin muut (maalaamattomat) pussitetut pallot spotataan.

Lyönnin vaikeus tuo lisäpisteitä. Vallilyönneistä palkitaan hieman kaisan tyyliin. Valleista saa pussituspisteille bonuskertoimen käytettyjen vallimäärien mukaan. Pussitus yhden vallin kautta: kerroin 2, pussitus kahden vallin kautta: kerroin 3, kolmen kautta kerroin 4 jne. Pussin viereisiä valleja ei lasketa. Tarkoitus on kannustaa yrittämään vaikeita lyöntejä, mikä tekisi pelistä vielä haastavamman ja kehittävämmän ja jäätävämmän. Samalla peliin saa hieman bank-poolin ja kolmen vallin karan elementtejä mukaan.

Esimerkkejä: Pallo nro 15 kolmesta vallista keskelle, 45 pistettä; oma 5 vallia 13 kulmaan, 65 pistettä.

Maalattu kyyti tai karasta pussitettu pallo antaa pisteitä sen mukaan, mikä pussiin menneen pallon pistearvo on. Hajoituslyönnissä pussitettaessa viimeistä palloa saa hajoitetusta pakasta uponneista palloista pisteitä samalla tavalla mutta pussitettujen pallojen ei tarvitse olla maalattuja. Pelaaja saa halutessaan nostaa pallot spottilinjalle.

Sellainen peli. Toivottavasti sääntösepustuksesta saa jotain tolkkua :? . Pool-pelejä on varmaan yritetty keksiä varmaan ajan sivu, mutta ei ehkä vielä aivan tällaista. Vai onko? Ei varmasti kadunmiehen laji, mutta voisi tarjota parhaille uutta haastetta ja vaikka uuden tavan harjoitella yksinkin.

Tämänhetkiset maailmanennätykset:

- Eniten pisteitä yhdellä lyönnillä: 30 pistettä (Pessi Lyyra, 15 yli keskelle 8))
- Pisin breikki: 125 (Joonas Ohtonen)
- Eniten yli sadan pisteen sarjoja pelattaessa 1000 pisteeseen: 3 (Joonas Ohtonen)

Sääntöjen kehittämisen pahin käymisvaihe on ohi ja edennyt kirkastumisvaiheeseen, mutta kaikkia kiemuroita ei ehkä vielä ole koeteltu käytännössä, ja sääntöjä voi vielä muutenkin muokata mielin määrin. Kommentteja säännöistä saa esittää ja muitakin versioita kehitellä!

Jos joku innostuu kokeilemaan ja onnistuu rikkomaan jonkun ennätyksistä, ilmoitelkaa!
Pessi Lyyra, JBS
CFC
Viestit: 1001
Liittynyt: 13:44 04.03.2006

Re: Uusi rotaatiopeli

Viesti Kirjoittaja CFC »

KuvaKuvaJyväskylään. Hienon oloinen peli. Täytyy ehdottomasti kokeilla.
Pussin viereisiä valleja ei lasketa.
Oletan, että tuo tarkoittaa ainoastaan kohdepalloja.
Eli siis on eroa lyökö jonkun pallon esim. reiältä oma ykkösellä vai oma kaks vallia?
pessi
Viestit: 402
Liittynyt: 10:29 23.01.2009
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Uusi rotaatiopeli

Viesti Kirjoittaja pessi »

CFC kirjoitti:Eli siis on eroa lyökö jonkun pallon esim. reiältä oma ykkösellä vai oma kaks vallia?
Jotenkin tuntuis, että jos pallo on reiässä, niin on melkein yhtä helppo lyödä se sisään suoraan kuin sen pussin suun viereisen vallin kautta. Sillä perusteilla tuplapisteet tuntuu aika isolta palkinnolta. Paljon vaikeampi on vetää oma yksi vallia, kun valli on toisella puolella pöytää. Eli jos vetää reikäpalloa oma yksi vallia ja ensimmäinen osuma tulee valliin pöydän toisella puolella, silloin on ihan sama, osuuko oma vielä pussin viereiseen valliin, ennen kuin pökkää reikäpallon sisään.

Kohdepalloa tietty koskee sama asia, hipaisu valliin ennen pussiin valumista ei tuottaisi lisää pisteitä.

Toivottavasti ymmärsin kysymyksen oikein. Eniveis, näin ollaan tähän saakka vedetty, mutta tämä on makuasia. Jos jonkun mielestä tuosta "helposta vallista" pitäis vielä palkita, niin ei muuta kuin siitä sitten vain. Viralliseksi maailmanennätykseksi ei vain silloin voi suorituksia hyväksyä :D
Pessi Lyyra, JBS
Can Playsam
Viestit: 1291
Liittynyt: 17:53 23.02.2008
Paikkakunta: petonen

Re: Uusi rotaatiopeli

Viesti Kirjoittaja Can Playsam »

Oon joskus ehdotellu, että pelataan vaihtelun vuoks 14.1 rotatioo ja oon tarkoittanu sitä ihan yksinkertaisemmillaan, eli pallo per piste. Ei oo vielä kukaan suostunu pelaamaan. Suostuiskohan ne tuohon... Vaikuttaa kyllä mielenkiintoiselta.
Ei se ole illuusio, se vain näyttää siltä...
Vastaa Viestiin